Wiosenna zapiekanka
z warzywami przepis!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Szukasz pomysłu na pyszne danie w wiosenny weekend? Zapiekanka ze świeżych warzyw nie tylko jest bardzo smaczna, ale też prosta i szybka w wykonaniu. Zdradzamy najlepszy przepis wypróbowany przez naszą redakcję!

Wiosenna zapiekanka z warzywami składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego (najlepiej ser Edamski MSM Mońki)
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  1. Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na minutę, a następnie odcedzić.
  2. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.
  3. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia.
  4. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw.
  5. Całość posypać startym serem.
  6. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.

Smacznego!

Wejdź na nasz profil FB zostań fanem magazynu 5 ALEJA

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter