Smaki jesieni: przepis na
wyjątkowy krem z dyni

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Jesienny sezon w pełni…Przepyszna zupa krem z dyni niepodważalnie kojarzy się z tym wyjątkowym okresem w roku. Delikatny krem w asyście kwaskowatej żurawiny oraz chipsów z jarmużu domowej roboty to kusząca i niebanalna propozycja na lunch. Wypróbuj nasz przepis!

gruszka i dynia

dyniowy krem

Składniki kremu:

  • Dynia piżmowa pokrojona w kawałki
  • Łyżka nasion kopru
  • Gruszka obrana i pokrojona
  • Szklanka żurawiny
  • Puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 białe części pora pokrojonego w plasterki
  • Szklanka wody
  • Sól morska oraz pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

 

Składniki chipsów:

  • Garść jarmużu (miękkich części)
  • Łyżeczka syropu klonowego
  • Sól morska i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak schudnąć z ud? Wypróbuj ćwiczenia na smukłe uda!

Jak przygotować wyjątkowy krem z dyni?

  1. Wlej na dno garnka oliwę z oliwek i przez około trzy minuty podsmażaj pora.
  2. Po trzech minutach dodaj dynię, gruszkę, koper oraz żurawinę.
  3. Do garnka wlej mleko kokosowe, wodę i całość gotuj przez piętnaście minut.
  4. Gdy warzywa będą ugotowane zmiksuj zupę, następnie dopraw pieprzem i solą.
  5. Aby przygotować chipsy, upiecz liście jarmużu wcześniej skropione oliwą i syropem klonowym, w piekarniku rozgrzanym do 200o C. Piecz przez około siedem minut.

dyniowa zupa z jarmużem

Uwielbiamy krem z dyni w tym oryginalnym wydaniu z dodatkiem żurawiny i jarmużu. Jednym słowem pychota!

Skusisz się na zupę, która ma charakter? 

Wejdź na nasz profil FB zostań fanem magazynu 5 ALEJA

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter