Tarta z truskawkami idealny
deser na letnie spotkania

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Kochamy wszelkiego rodzaju wypieki szczególnie latem, gdy możemy dodać ulubione owoce. Tarta z truskawkami to idealne rozwiązanie, kiedy chcemy zrobić co pysznego i lekkiego. Wypróbuj przepis na tartę z truskawkami.

Tarta z truskawkami – składniki na ciasto:

  • 80 gram mąki uniwersalnej
  • 80 gram mąki żytniej
  • 80 gram cukru pudru
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3-5 łyżek lodowatej wody
  • 125 gram masła
  • Łyżeczka octu jabłkowego

Składniki na dekorację:

  • 200 gram serka riccotta
  • 2 łyżki pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 450 gram truskawek
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego lub morelowego

  1. Połącz mąkę (oba rodzaje) z cukrem i solą w misce, dodaj masło uprzednio pokrojone w mniejsze kawałki, dosyp resztę suchych składników i mieszaj dopóki masa stanie się piaskowa.
  2. Zmieszaj ocet jabłkowy z zimną wodą. Powstałą mieszaniną skrop ciasto, następnie powoli mieszaj dolewając resztę mieszanki z octu i wody, aż powstanie z ciasta ubita kula.
  3. Kulę rozgnieć i owiń w folię spożywczą. Ciasto włóż do lodówki (na całą noc lub na 3 godziny w wyjątkowych sytuacjach)
  4. Wierzch ciasta posmaruj białkiem od jajka i włóż do piekarnika na około 20 minut, do czasu gdy tarta owocowa będzie złocista.
  5. Podczas, gdy tarta truskawkowa będzie stygnąć, pokrój truskawki na kawałki i wymieszaj z cukrem. Ser ricotta należy zmieszać z jogurtem oraz dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
  6. Na ostudzonym spodzie tarty rozprowadź dżem oraz ser, potem rozłóż owoce. Tarta z truskawkami będzie smakować najlepiej jeśli podasz ją od razu.

Przepis na tartę nie wymaga wielu produktów, a jej wykonanie jest prostsze niż się wydaje. Wypróbuj przepis na tartę z truskawkami i delektuj się nią w gronie najbliższych na garden party!

Wejdź na nasz profil FB zostań fanem magazynu 5 ALEJA

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter