Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu przepis!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Tarta to idealne letnie danie! Zdradzamy wypróbowany przepis na pyszną słodko – słoną tartę z boczkiem i orzechami w karmelu. Palce lizać!

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody

 

 

Pozostałe składniki:

  • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • rukola
  • konfitura żurawinowa

Jak zrobić tartę z boczkiem i orzechami w karmelu?

  1. Mąkę posiekać z masłem.
  2. Dodać jajko, sól, wodę i rozrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem.
  3. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
  4. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić.
  5. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory.
  6. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto.
  7. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty.
  8. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

Podawać ze świeżą rukolą i żurawiną.

Smacznego!

Wypróbuj przepis na domowe lody arbuzowe z prosecco

Wejdź na nasz profil FB zostań fanem magazynu 5 ALEJA

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter