Smaki wiosny: Pyszna
zupa szparagowa przepis!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

 Zupa szparagowa to nasze ulubione danie w karcie wiosennego menu. Zdradzamy nasz ulubiony przepis!

Wiosna rozkwitła na dobre, a boskie szparagi zdobią już każdy stragan warzywno – owocowy. Uwielbiamy je pod każdą postacią! Ostatnio jednak nasze podniebienia zdobyła zupa szparagowa, a właściwie delikatny krem ze szparagów. W smaku nie ma sobie równych! To delikatne, lekkostrawne danie, bardzo proste w wykonaniu sprzyja chudnięciu. Szparagi zawierają dużo witamin, w tym witaminę C, A i beta – karoten, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na skórę naszej twarzy. Jesteśmy przekonani, że ta wyjątkowa zupa szparagowa na stałe wpisze się w wasze wiosenno – letnie kulinarne podboje. Zatem do dzieła!

Zupa szparagowa składniki:

  • 2 pęczki białych lub zielonych szparagów
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g śmietany kremówki

Zupa szparagowa przepis:

  1. Obierz szparagi, odetnij stwardniałe końcówki.
  2. Wyrzuć obierki i końcówki.
  3. Odetnij główki i odłóż je na bok.
  4. Łodygi szparagów pokrój i wrzuć do garnka, zalej je bulionem. Dodaj sok z cytryny, sól i cukier. Gotuj przez ok. 20 minut od wrzenia.
  5. Zblenduj szparagi, następnie przecedź przez sito.
  6. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  7. Główki szparagów wrzuć do zupy i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
  8. Szparagową zupę – krem podawaj z grzankami z białego chleba.

Smacznego!

Co jeść aby schudnąć? Przeczytaj o diecie na płaski brzuch

Wejdź na nasz profil FB zostań fanem magazynu 5 ALEJA

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter