Przepisy na
Wielkanoc: pyszne tartaletki z sadzonym jajkiem

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Wielkanoc już za tydzień, wybierasz swoje ulubione przepisy na Wielkanoc? Wypróbuj przepis na znakomite tartaletki z sadzonym jajkiem, idealne na Wielkanocne śniadanie!

Tartaletki z jajkami są niezwykle smaczne, pięknie się prezentują i nie wymagają dużego nakładu pracy. Jest to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować przekąski na Wielkanoc, które zachwycą ciebie i twoją rodzinę.  

składniki na przekąski wielkanocne

Tartaletki z jajkiem składniki:

  • 6 jajek
  • ½ szklanki śmietany
  • Koszerna lub morska sól
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Niewielka garść posiekanego szczypiorku
  • Mała garść natki pietruszki
  • 1 mielony ząbek czosnku
  • 6 mini tartaletek

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki soli koszernej
  • 1 kostka masła pokrojona w osiem małych kosteczek i masło do smarowania patelni.
  • 3 łyżeczki zimnej wody

Jak przygotować pyszne tartaletki z jajkiem?

  1. Aby przygotować kruche ciasto wsyp mąkę i sól do miski, dodaj masło i mieszaj do momentu, w którym masa stanie się zbita. Dolej zimnej wody i mieszaj dopóki wszystkie składniki się nie połączą tworząc gładką masę. Wyjmij ciasto i uformuj je na płaskim talerzu. Zawiń powstałe ciasto w folię spożywczą i pozostaw na dwie godziny do schłodzenia.
  2. Po schłodzeniu ciasta na tartaletki, rozwałkuj je na grubość około 30 milimetrów. Co jakiś czas posypuj ciasto mąką. Wytnij z niego okrągłe kawałki, trochę większe niż zamierzone tartaletki i rozłóż je w małych foremkach. przekąski na Wielkanoc
  3. Piekarnik podgrzej do 250o C i piecz tartaletki przez dwadzieścia minut.
  4. Zwiększ moc piekarnika i wypełnij foremki z tartaletkami łyżeczką śmietany i ostrożnie rozbij po jednym jajku do każdej babeczki. Aby babeczki z jajek były pyszne, zmieszaj pietruszkę, szczypiorek i czosnek w misce, dopraw solą i pieprzem oraz posyp tartaletki powstałą mieszanką. Piecz babeczki z jajek jeszcze przez 10 minut.wielkanocne przepisy
  5. Wyjmij babeczki z jajkami zaraz, gdy białko się zetnie.
  6. Ostrożnie wyjmij tartaletki z piekarnika, najlepiej zrobić to płaskim, wąskim nożem.

babeczki z jajkami

talaretki z jajkami na wielkanoc

Tartaletki na Wielkanoc sprawią, że twoje święta będą trzy razy smaczniejsze! 

Nowy trend: pompony w naszych domach – Zainspiruj się!

Wejdź na nasz profil FB zostań fanem magazynu 5 ALEJA

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter